Gehoororgaan
Duikkids

 

 

Duiker met roggen

 

Koraallandschap

 

Haai

 

Doktersvissen

 

Manta met duiker

Duikersziekten van de oren

Door het duiken kun je ook oorproblemen krijgen. Een enkele keer doordat je je oren niet kunt klaren. De druk op het trommelvlies wordt dan te groot. Een ander probleem is onschuldiger, maar wel lastig: ontsteking van de huid van je gehoorgang.

Te hoge druk en niet (kunnen) klaren

Als de druk te hoog wordt, bijvoorbeeld omdat je te snel afdaald (geen controle!) of niet op tijd klaart of kunt klaren, dan kan de druk op het trommelvlies zo groot worden dat het fout gaat.

Kijk eerst nog maar eens bij 'oren klaren' wat de druk doet en hoe klaren in je oren eigenlijk werkt.

Lukt klaren echt niet, en ga je toch dieper, dan kan de druk zo groot worden dat je trommelvlies gaat scheuren. Dan krijg je er een gat in (met een mooi woord: trommelvlies perforatie).

Het kan ook gebeuren dat je verkouden bent, of tijdens de duik je slijmvliezen opzwellen. Dan wordt bij het opstijgen de druk in het middenoor te hoog. Dan gaat je trommelvlies uitpuilen naar buiten, dus naar de gehoorgang. Ook dan kan het scheuren als de druk te hoog gaat worden.

Kijk maar eens naar dit plaatje. Je ziet dat door zwellingde buis van Eustachius dicht zit. Dit is even als voorbeeld met twee blauwe 'bubbels' erin getekend. Dit kan bijvoorbeeld bij een verkoudheid voor komen. Dan kun je niet meer klaren. En je ziet wat dan het gevolg kan zijn.

Oren klaren trommelvliesperforatie

Door het gat in het trommelvlies stroomt water in je middenoor. Door de kou van het water kan je evenwichtsorgaan, dat tegen de middenoorholte ligt, van slag raken. Je wordt dan ontzettend duizelig!
Als dat gebeurt geeft je natuurlijk het handsignaal 'ik ben duizelig' aan je buddy. Hou elkaar in de gaten! Als je rustig blijft wordt het water in je middenoor snel wat warmer en neemt de duizeligheid af.
Dan rustig opstijgen en na het omkleden direct naar de dokter!

Kijk ook maar dit filmpje. Onthoudt wel dat in dit filmpje wordt voorgesteld dat het trommelvlies pas scheurt op 10 meter diepte, maar dat kan natuurlijk ook veel ondieper al gebeuren, als je trommelvlies niet goed tegen drukverschillen kan!

Klaren lukt niet

Een gat in het trommelvlies herstelt meestal vanzelf (tenzij er een infectie bij komt). Dit duurt 6 tot 8 weken. Natuurlijk mag je niet duiken voordat de dokter (duikerarts) heeft vastgesteld dat je trommelvlies weer helemaal dicht is! Kijk ook maar bij 'niet duiken door oorproblemen'.

Ontsteking gehoorgang

GehoorgangontstekeingDoordat je gehoorgang bij het duiken vaak nat word en het water niet altijd even schoon is, kan je gehoorgang soms gaan ontsteken. Het vocht wordt soms ook vastgehouden in de gehoorgang als deze wat nauw is, of als er huidschilfers of oorsmeer in zit. Daardoor raakt je gehoorgang geirriteerd.

Op zich is dit relatief onschuldig, maar je moet natuurlijk wel zeker weten dat het alleen je gehoorgang is en niet een echte middenoorontsteking! Laat je huisarts dus in je oren kijken om het zeker te weten.

Je merkt dat je minder hoort want door het vocht raakt soms je gehoorgang ook verstopt. Ook kan het flink jeuken of zelfs pijn doen. De huid van je gehoorgang en de opening van de gehoorgang is vaak rood. Vaak komt er ook wat troep uit je oren.
Het is vaak snel te verhelpen met oordruppels!

De volgende pagina gaat over decompressieziekte!naar boven pagina