Gehoororgaan
Duikkids

 

 

Anemoonvissen

 

Kerstboomworm

 

Koraalvlinder

 

Onderwaterlandscha

 

Koraalwand

 

Nachtduik koraal

 

Onderwaterlandschap

 

Kreeft

 

Schol

Niet duiken door oorproblemen

Duiken kun je alleen als je goed je oren kunt klaren, dus als je oor en alles wat daarbij hoort helemaal heel is. En natuurlijk als je buis van Eustachius, dus de verbinding tussen middenoor en keelholte, goed werkt. Kijk anders nog eens op 'oren klaren'.

Vooral bij kinderen zijn er nogal eens problemen met oren. Hieronder worden er een aantal genoemd.

Verschil tussen kids en volwassenen

De verhoudingen in je gezicht veranderen als je groeit. De buis van Eustachius veranderd mee.
Bij kinderen loopt deze buis bijna horizontaal, en is korter als bij een volwassene. Kijk maar:

Buis van Eustachius kind en volwassene

Kinderen zijn vaker verkouden als volwassenen - hun lichaam moet nog afweer opbouwen tegen alle virussen en bacterien die de volwassenen al geplaagd hebben. De volwassenen reageren hier dus niet meer op!

Trommelvlies

Ben je nieuwsgierig wat een dokter ziet als hij met zijn orenkijker in je oor kijkt? Kijk maar op de plaatjes!
De arts kan zien hoe je gehoorgang en trommelvlies eruit zien. Hieronder zie je eerst een gezond trommelvlies. Verderop zie je ook plaatjes hoe het eruit ziet bij problemen.

Gezond trommelvliesGezond trommelvliesnaar boven pagina

Bij een gezond trommelvlies zie je dat het ook een mooi 'lichtpuntje' heeft -rechtsonder onder de hamersteel. Dit is de lichtreflex op het lampje van de orenkijker.

Middenoorontsteking

Door de korte en vlakke buis van Eustachius bij kinderen kunnen bacterien dus ook makkelijk in het middenoor komen. Kinderen krijgen dan vaak een middenoorontsteking. Dit doet vaak erg veel pijn omdat de ontsteking met veel vocht druk in het middenoor, totdat het trommelvlies barst en de pus via het trommelvlies eruit kan.

MiddenooronstekingMiddenooronsteking

Dan heb je dus een gat in je trommelvlies en kun je niet duiken! Meestal geneest dit vanzelf na ongeveer 8 weken. Laat de huisarts kijken of je trommelvlies weer heel is voordat je gaat zwemmen of duiken!

Trommelvliesbuisjes

Bij sommige kinderen werkt de buis van Eustachius niet goed, er komt te weinig 'verse lucht' in het middenoor. Het door het slijmvlies gemaakte slijm (dit is normaal!) kan dan ook niet goed weg en hoopt zich op. Dit zie je als een vloeistofspiegel achter het trommelvies, kijk maar:

Glue earGlue earnaar boven pagina

Om het oor weer beter van frisse lucht te voorzien, zet de KNO arts er dan trommelvliesbuisjes in. Door het kleine gaatje wat hierin zit komt er weer lucht achter het oor en gaat het weer beter.

TV buisjeTV buisje

Het mooie is dat het trommelvlies vanzelf weer dichtgroeit en dan het trommelvliesbuisje weer uitstoot. Dit duurt ongeveer 6 tot 8 maanden. In die tijd mag je natuurlijk niet duiken. Vaak krijgen kinderen wel speciale doppen, op maat gemaakt, om het oor af te sluiten. Zwemmen aan de oppervlakte kan dan wel.

Trommelvliesperforatie

Een gat in je trommelvlies dus. Dit kan zijn na een genezen middenoorontsteking waarbij de troep door het trommelvlies naar buiten is gekomen. Wat je nooit moet doen is met iets in je gehoorgang wurmen, want als je te diep komt kun je door het dunne trommelvlies heen prikken. Of het is ontstaan doordat bij het duiken je niet goed kon klaren.... (kijk nog maar eens bij oorproblemen!)

TrommelvliesperforatieTrommelvliesperforatie

Zoals gezegd, gelukkig geneest een trommelvliesperforatie gelukkig meestal van zelf in ongeveer 8 weken. Laat het wel controleren door je huisarts of je duikkeuringsarts!naar boven pagina

Het volgende stuk gaat over ziekten waarmee je niet kunt duiken, helaas!