Hartslag
Duikkids

 

 

Anemoon Grevelingen

 

Adelaarsrog

 

Poetsstation

 

Dolfijnen

 

Duikgirl

 

Hamerhaaien

 

Wrakduiken

 

Krab

 

Duiker

 

Koraalvlinder

 

Murene

De Bloedsomloop

De bloedsomloop is het grote transportsysteem van ons lichaam. Eigenlijk een lopende band waar constant dingen worden opgelegd en afgehaald. Het hart is de motor die de lopende band laat draaien!

Het hart

Ons hart heeft in totaal vier ruimten. Eerst zien we een linker- en een rechterkant. En deze twee harthelften, links en rechts, hebben ieder twee ruimten, een boezem en een kamer. Daartussen zitten hartkleppen, een soort ventielen, die zorgen dat het bloed met het pompen van het hart maar 1 kant op kan.

Hart

Het hart pompt de hele tijd door. Eerst trekken de boezems samen en pompen het bloed door de klep tussen boezem en kamers naar de kamers toe. Dan sluit de klep tussen boezem en kamer, en pompt de kamer veel kracht het bloed door de klep naar de slagaders, kijk maar naar deze animatie.Kloppen van het hart

Bij 1:

Het bloed komt in de boezems Het bloed verzamelt zich hier, de boezems lopen langzaam vol.

Bij 2:

De boezems trekken samen. Dit zie je rood aangegeven in de hartwand. Het bloed gaat door de kleppen tussen boezem en kamer heen door naar de hartkamers.

Bij 3:

De hartkamers trekken samen. Ook nu zie je hartspier rood worden. Valt je ook op dat de wand van de kamers erg dik is, links zelfs nog meer dan rechts? Dat is nodig om het bloed goed krachtig door het lichaam te pompen. Tussen de linker en rechter kamer kun je ook het harttussenschot zien.

Doordat de kleppen tussen boezem en kamer dichtgaan kan het bloed niet terugstromen naar de boezems. De kleppen tussen kamer de longslagader (rechts in het hart, links op de tekeningen) en de aorta (grote lichaamsslagader, links in het hart, rechts op de tekeningen) gaan open om het bloed door te laten. Als de kamer klaar is met pompen gaan deze kleppen tussen de slagaders en de hartkamers dicht. Het bloed kan dan alleen doorstromen naar de longen (longslagaders) of het lichaam (door de aorta) maar niet terug naar het hart.Werking hart

Twee bloedsomlopen naast elkaar!

Als je het hart bekijkt zie dat het hart een linkerhelft en een rechterhelft heeft. Ze doen allebei hetzelfde, namelijk bloed rondpompen. Tegelijk en evenveel!

De eerste bloedsomloop is de rechterkant van het hart. Hier verzamelt het zuurstofarme (blauw in de schema's) uit het lichaam en de rechter helft van het hart pompt het naar de longen.

De tweede bloedsomloop is de linkerkant van het hart. Hier komt het bloed van de longen terug. Dit is nu in de longen van zuurstof voorzien (dus rood in het schema). De linkerhelft van het hart pompt dit het lichaam in - naar de organen, spieren en de hersenen.

Hieronder zie je de twee bloedsomlopen eerst in een eenvoudig schema en ook eentje met het hele lichaam:
Schema dubbele bloedsomloop Schema bloedsomloop

Bloedvaten

Ons bloed gaat rond in een groot 'buizenstelsel'. Dit zijn de bloedvaten.

Bij de bloedvaten zien we drie soorten:

In dit plaatje zie je een schema:

Schema bloedvaten

In ons hele lichaam zit dus 1200 km (van Nederland naar Zuid Europa!) aan haarvaten verstopt! Dus ook weer een heel groot oppervlak. Dat is ook nodig, want in de haarvaten wordt zuurstof en voeding afgegeven aan het weefsel waar het haarvat doorheen loopt. En worden de afvalstoffen en koolzuurgas uit het weefsel opgenomen en afgevoerd.
Dit plaatje laat een haarvat zien, en wat daar gebeurd terwijl het door het weefsel kronkelt.

Werking haarvaten

Wil je zelf je hartslag voelen?
Polsslag voelen

Dat kun je doen bij een slagader die dicht onder je huid zit, zoals bij je pols. Op het plaatje zie je hoe. De polsslag (hartslag) wordt geteld in slagen per minuut. Meestal tel je 15 seconden, dus dan moet je het aantal slagen dat je voelt met 4 vermenigvuldigen om het aantal per minuut te krijgen.

Als je rustig zit is een normale hartslag 70 tot 80 keer per minuut. Dan pompt je hart per minuut ongeveer 5 liter bloed rond. Als je je inspant wordt dit tot wel 170 keer per minuut of nog meer! Dan kan je hart ook nog eens tot 25 liter minuut rondpompen. naar boven pagina

Je kunt nu, als je wilt, door naar 'oren klaren'. Of kies met het menu, natuurlijk!