Specialisatie redden
Duikkids

 

 

Rifvissen

 

Trompetvis

 

Baars

 

Anemonen

 

 

Redden

Bij de specialisatie 'Redden' leer je hoe je je buddy of andere duikers kunt helpen als er dingen misgaan.

Redden van je buddy begint vaak met hem veilig omhoog brengen. Hiervoor gebruik je de geassisteerde opstijgingen, kijk nog maar eens terug! Als je veilig boven bent gekomen moet je natuurlijk alarm slaan. Natuurlijk ken je het noodsignaal nog.

ReddingsopstijgingNoodsignaal oppervlakte

Iedereen op de kant en andere buddyparen die boven water zijn kunnen je dan gaan helpen. Ook kan eventueel al een ambulance gebeld worden voor het slachtoffer.

Daarna breng je je buddy naar de kant. Eerst blaas je natuurlijk zijn trimvest op, zodat je buddy goed drijft. Je kunt hem naar de kant duwen met de okselgreep:

Okselgreep

Je strekt 1 arm van de buddy naast hem uit. Dan zet je zelf een hand in zijn oksel, en met de ander pak je zijn pols. Zo kun je naast het slachtoffer zwemmen. Goed kijken om de koers vast te houden en soms ook even naar je slachtoffer te kijken of met hem of haar te praten!

De andere manier is de duwgreep. Je zet de voeten van je slachtoffer tegen je schouder en ondersteunt zijn onderbenen, zodat deze goed recht blijven. Doordat je achter elkaar ligt, ben je gestroomlijnd en kun je iets meer snelheid maken. Maar je kunt het slachtoffer niet in het gezicht kijken of met hem of haar praten.

Duwgreep

Zoals je op de plaatjes ziet gooi je bij het slachtoffer ook de loodgordel af. Dan drijft je buddy beter en is het minder zwaar zwemmen.

In het zwembad kun je natuurlijk ook prima oefenen! Je kunt de geassisteerde opstijgingen oefenen, het gebruik van de octopus, en het slepen van je slachtoffer.

E.H.B.D.O.

ZuurstofkofferAls je slachtoffer aan en op de kant is gebracht met ben je meestal nog niet klaar! Hij of zij heeft dan nog verdere hulp nodig. Soms is dit eerste hulp speciaal voor duiken: Eerste Hulp Bij Duik Ongevallen, dus E.H.B.D.O.

Bij de specilisatie Redden leer je ook hoe je een buddy met eenvoudige duikproblemen kunt helpen, bijvoorbeeld kwallenbeten of problemen door drukverschillen.

Is het slachtoffer benauwd? Dan is er misschien iets met de longen aan de hand. Je kunt dan met een zuurstofkoffer extra zuurstof gaan geven, als je slachtoffer tenminste nog zelf kan ademen. Links zie hoe een zuurstofkoffer eruit ziet.

Je geeft zuurstof door de kraan op de fles open te zetten. Er zit een flowmeter bij, die geeft aan hoeveel liter zuurstof per minuut uitstroomt. Die stel je met de regelaar in op 10 liter per minuut (L/min).

 

Zuurstof gevenZet het kapje bij je slachtoffer op mond en neus, en laat hem zelf ademen. Vaak knapt je slachtoffer dan al goed op.

 

Veel duikverenigingen hebben zelf een zuurstofkoffer die ze meenemen bij clubduiken. Ook bij duikcentra vindt je vaak een zuurstofkoffer voor noodgevallen. Misschien mag je bij je duikvereniging wel een keer oefenen met zuurstof geven!

 

Reanimatie

Maar soms is het ernstiger. Soms is je slachtoffer bewusteloos als je hem of haar aan de kant hebt gebracht. Dan zul je nog meer hulp moeten verlenen en moeten gaan reanimeren.

Wil je weten hoe dit moet? Als je het echt goed wilt leren zul je een reanimatiecursus moeten doen. Vaak ook wordt de reanimatieles ook gegeven bij de specialisatie Redden.
Maar op de pagina bij 'de diepte in' kun je in plaatjes en in een filmpje zien hoe je kunt reanimeren. Diepte in reanimatie

Je kunt ook doorgaan naar de volgende specialisatie: Onderwater orientatie.