Specialisatie grotduiken
Duikkids

 

 

Grotduiken

 

Grotduiken

 

Grotduiken

 

Grotduiken

 

Koraallandschap

Grotduiken

Grotduiken kun je in Nederland niet doen, je zult echt moeten reizen naar plaatsen met mooie onderwatergrotten.

De veiligheid bij grotduiken is extra belangrijk. Net als bij ijsduiken kun je niet zomaar naar boven, Ook is het in de grotten donker, dus eigenlijk maak je ook nog een nachtduik. En om het helemaal spannend te maken kom je vaak ook door nauwe doorgangen. Dus moet je goed afwegen of je er door kunt! Vaak moet je dan ook achteruit terug.

Schema van een grot

Grotduiken is door dit alles eigenlijk de meest gevaarlijke specialisatie. Zien hoe het eruit ziet? Kijk naar dan naar de grotduikfilm!

Duikmateriaal en grotduiken

Lijn op haspelNet als bij ijsduiken zorg je dat je een fles met dubbele aansluiting en dus ook een dubbele automaat bij je hebt. Vaak nemen duikers nog een extra fles met automaat mee, die noemen we een 'ponybottle'. Soms wordt de fles ook meer voor de buik of naast het lichaam meegenomen, omdat je anders met je fles of kraan tegen het dak van de grot kunt stoten. Dan heb je ook beter zicht hoe breed je bent en dus ook of je ergens door kunt.

Ook zorg je dat je altijd de uitgang van de grot kunt vinden. Niets zo vervelend als verdwalen met een leegrakende duikfles! Duikers gebruiken dan een lijn op een haspel, zoals op het plaatje. Het eind maak je bij de ingang vast, en de lijn rolt af terwijl je verder de grot in gaat. Let op dat de lijn niet los kan raken, of op scherpe randen door gesneden kan raken. Als je zonder lijn de weg terug moet vinden gaat dat erg lastig, ook al omdat je dan door het stof dat je met je vinnen hebt veroorzaakt je richtinggevoel kwijt raakt.

Duiker met grotduikuitrustingnaar boven pagina

Natuurlijk heb je ook een duiklamp en een back-up lamp bij je om alles goed te belichten.

Grotduikfilm

In dit filmpje zie je hoe grotduiken gaat en hoe het er onder water in de grot uit kan zien. Veel kijkplezier!

 

De volgende specialisatie waar je meer over kunt lezen is wrakduiken.naar boven pagina