Masker en snorkel
Duikkids

 

 

Snorkelen

 

Baars

 

Anemoonvissen

 

Dolfijn

 

Doktersvissen

 

Duiker met koraal

 

Vijlvissen

De snorkelspullen

De spullen die je nodig hebt voor snorkelen, dus duikbril, vinnen, snorkel en loodgordel, vormen samen wat we noemen de ‘basisuitrusting’. Hieronder worden ze opgenoemd. Ook kun je zien waar je op moet letten als je ze wilt kopen!

Duikbril

De duikbril zorgt dat je onder water goed kunt zien. Onze ogen kunnen alleen scherp zien als er een laagje lucht voor zit, en daar zorgt de duikbril voor.

Een goede duikbril zit gewoon lekker op je hoofd! Het voelt zacht en niet te strak aan en heeft geen harde stukken die op je hoofd drukken. De rand moet goed aansluiten op je gezicht om ervoor te zorgen dat er geen water in je duikbril loopt. Dit kun je testen door de duikbril tegen je gezicht te drukken zonder de band om je achterhoofd te doen of hem tegen te houden en dan door je neus de duikbril leeg te snuiven. Als het goed is blijft hij dan op je gezicht plakken!
Dit zie op het rechterplaatje, bij het linkerhoofd. De band hangt naar beneden, maar door het zuigen door de neus blijft de duikbril toch op je gezicht zitten.

DuikmaskerPassen

Het glas moet speciaal veiligheidsglas zijn (CE Keurmerk).
De duikbril heeft ook bij de neus de mogelijkheid om je neus vast te pakken door de bril heen.
Dit is niet bedoeld om de neus te snuiten, maar om de neus dicht te knijpen om je oren te kunnen klaren.
Wat orenklaren is, en waar dit voor nodig, lees je verderop.

Snorkel

Met de snorkel kun je met je hoofd onder water ademen. Het is eigenlijke een pijpje waardoor je lucht van boven water in kunt ademen, met een goed mondstuk dat je in de je mond kunt houden. Je kunt gewoon rustig doorademen zolang je aan het wateroppervlak bent.

Oude snorkelSnorke;Masker en snorkel

De simpelste snorkel is een buis met een U-bochtje en een mondstuk (tekening links).
Tegenwoordig heeft de snorkel een wat meer gestroomlijnde vorm en een prettiger siliconen mondstuk. Veel snorkels hebben ook in het mondstuk een ‘waterloosventiel’ (tekening rechts). Het waterloosventiel zorgt ervoor dat je het water makkelijker uit je snorkel kan krijgen als deze door een golfje of na een hoekduik is volgelopen. Kijk maar bij snorkelklaren.

Top

Als je een snorkel uitzoekt moet natuurlijk het mondstuk prettig in je mond passen. Ook moet hij niet al te groot zijn. Een goed waterloosventiel is natuurlijk altijd fijn! Neem geen snorkels met allerlei fraaie dingen erbovenop. Een goede snorkel heeft gewoon een open eind boven water. Vaak kun je masker en snorkel in gelijke kleuren kopen, met een clip waarmee je de snorkel aan de duikbril vastzet.

Zwemvliezen

Zwemvliezen zijn er in alle kleurtjes, dus hiermee kun je het vrolijk maken.
Om fijn te kunnen vinzwemmen moeten de vinnen een beetje doorbuigen van voet naar eind, maar niet makkelijk dubbelslaan. Stevig maar niet hard en stijf!

Zwemvlies

De maten van zwemvliezen zijn hetzelfde als schoenmaten. TopZorg dus dat je de goede maat hebt, maar pas ze zeker even aan in de winkel. Dan kun je gelijk voelen of het gedeelte van zacht rubber waar je voet in zit ook prettig aanvoelt. Als zwemvliezen te strak zitten krijg je kramp, en als ze te groot zijn ga je ze zeker verliezen!
Als je groeit zul je dus regelmatig een grotere maat nodig hebben.

 

Loodgordel

Heb je met veel moeite geleerd je hoofd boven te houden met zwemmen, en bij dit zwemmen vast ‘kurken’ gordels gebruikt om te drijven, dan ga je met snorkelen juist een zware loodgordel omdoen!

Een loodgordel gebruik je vooral als je een duikpak aan hebt. Een duikpak drijft, en dan kun je dus niet meer duiken! Ook als je alleen een shorty draagt bij snorkelen is het slim om wat lood om te doen, zodat je met een hoekduik makkelijk onder water komt.

Natuurlijk niet teveel lood aan je loodgordel doen, je moet wel boven kunnen komen!

LoodgordelLoodblokkenLoodstoppers

Een loodgordel is gewoon een sterke band. De sluiting werkt heel simpel, je steekt het losse eind erdoor en drukt de klem dicht. Dit is ook belangrijk om als het nodig is snel je lood af te doen: je trekt aan het losse eind en de klem komt los.
De loodblokken zijn er in een, twee of soms vijf kilo. Meestal hebben ze een gekleurd plastic laagje. Je schuift ze op de band en zorgt met ‘loodstoppers’ dat ze niet schuiven. De loodgordelband steek je eerst door een opening van het loodblok, dan doe de loodstopper erbij (gordel gelijk weer terug steken) en dan ga je door de andere opening van het loodblok. Wel opletten dat je de loodblokken goed om op de loodgordel schuift.

Bij een shorty of conditietraining is een of twee kilo lood genoeg. Bij een dik duikpak heb je veel meer nodig!Top

De loodgordelband, maar ook de blokken en loodstoppers kunnen veel kleuren hebben. Uitzoeken maar!

Het volgende stukje laat zien waarom je altijd met z'n tweetjes snorkelt: Buddy's