Oren klaren
Duikkids

 

 

Wimpelvissen

 

Sepia

 

Rifvissen

 

Oren klaren

 

Clownsvis in anemoon

 

Oren klaren

Oren klaren? Wat is dat? Dat is een handigheidje dat duikers en snorkelaars moeten doen om de druk op je oren weg te nemen.

Jullie hebben allemaal bij zwemlessen wel gemerkt dat als je onder water gaat je een drukgevoel op je oren krijgt. Als je dan nog dieper gaat, zul je ook hebben gemerkt dat dan je oren pijn gaan doen.

Het water drukt namelijk op het trommelvlies in je oren. en dat kan dus pijn doen en ook je oren (trommelvlies) beschadigen als je zonder oren klaren te diep gaat. Dus om dat te voorkomen moeten we oren klaren.

Hoe kunnen we onze oren klaren?

Bij snorkelspullen kun je zien hoe een goede duikbril eruit ziet. Je neus moet niet achter het glas zitten, maar in een zacht neusstuk. Dit is belangrijk om te kunnen klaren.

Duikbril en oren klaren

Je oren klaren doe je door bij het neusstuk met duim en wijsvinger je neus dicht te drukken en dan even te persen (als of je je neus snuit), of door dan te slikken. Het is bij iedere duiker anders hoe klaren het meest makkelijk gaat. Dus je zult misschien even moeten proberen welke manier voor jou het beste werkt!
Bij sommigen werkt het om te doen alsof je iets inslikt, dus met je tong. Of tegelijk: je neus dicht en persen en gelijk slikken.

Als het klaren lukt, dan hoor je in allebei je oren een 'klik' of een 'plop'geluid. Je moet het dus links maar ook rechts horen, anders is maar 1 oor goed geklaard. En dan is gelijk ook het drukgevoel weg en kun je rustig dieper gaan duiken.

Wanneer moet je klaren?

Altijd als je druk op oren voelt, en voordat het pijn gaat doen, want dan ben je eigenlijk te laat. En als je dieper gaat zul je ook telkens weer moeten klaren.

De meeste duikers klaren hun oren zodra ze onder water zijn (dus al op 1 meter), en dan telkens opnieuw op bijvoorbeeld 3 meter, 5 meter, 7 meter, enzovoort.

Dus ook als je een hoekduik in het zwembad maakt en maar twee meter onder water komt, moet je klaren.
Het is slim om je aan te wennen om heel vaak je oren te klaren. Dan gaat het steeds makkelijker en vergeet je het niet te doen!

Hoekduik met klaren

Deze snorkelaar klaart gelijk de oren op weg naar de bodem!

Als oren klaren niet lukt

Om goed te kunnen klaren moeten je oren en ook je neus en keel gezond zijn. Als je verkouden bent, zal het klaren niet lukken en kun je niet duiken.
Als je net begint aan de duik en je merkt bij het afdalen dat klaren niet lukt, moet je de duik stoppen.

Weet je het handsignaal nog waarmee je je buddy kunt vertellen dat oren klaren niet gaat?
Soms lukt het dan nog om even iets minder diep te gaan en het opnieuw te proberen. Als het dan wel lukt, dan kun je proberen om rustig af te dalen en vaak te klaren.

Meer weten?

Verder bij Duikkids kun je lezen hoe dat komt, bij water -raar spul, water drukt! kun je zien hoe het komt dat water zo hard kan drukken. En als je wilt weten hoe je oren in elkaar zitten, kijk dan bij water en je lijf - druk op je lijf en bij water en je lijf - oren klaren.

Tot slot kun je nu door naar de laatste pagina over snorkelen, waarin wordt uitgelegd waar je op moet letten bij het snorkelen: Snorkelstekken

Naar bovenkant pagina