Duikbril
Duikkids

 

 

 

Snorkelen

 

Schilpad

 

Rifbaars

 

Bekers

 

Onderwaterlandschap

 

Murene

 

Zeester

De duikbril (duikmasker)

De duikbril zorgt dat je onder water goed kunt zien. Onze ogen kunnen alleen scherp zien als er een laagje lucht voor zit, en daar zorgt de duikbril voor.

Duikbril

Zorg ervoor dat, als je je duikbril opzet, dat hij niet kan beslaan. Daarom moet je eerst de duikbril ontvetten. Hiervoor zijn speciale middeltjes te krijgen. Maar als je die niet hebt of bent vergeten kan het ook heel simpel en ouderwets, door te spugen in de duikbril! Het speeksel wrijf je dan uit over het glas en dit ontvet de duikbril. Even uitspoelen in het water en klaar! Je doet dit natuurlijk alleen bij je eigen duikbril, niet bij die van je buddy.

Let erop dat er geen haren tussen je gezicht en de rand van het masker komen, anders gaat hierlangs water lekken en loopt je duikbril vol. Meisjes dragen daarom vaak een staart of vlecht. De oudere jongens hebben soms een probleem met een snor...

Draag je een (sterke) bril? Er zijn duikbrillen waarin je extra glazen van je brilsterkte in kan laten zetten.

Water in je duikbril? Masker klaren!

Er kan toch nog weleens water in je duikbril komen. Ook als je bril beslaat kun je hem ook diep onder water even vol laten lopen en dan met masker klaren leeg blazen.
Als je aan het snorkelen bent kun je dan even je hoofd boven water doen en de bril leeg laten lopen, maar met duiken op een diepte van 5 meter lukt dit natuurlijk niet!

Daarom moet elke duiker water uit de duikbril kunnen krijgen zonder boven te komen. Dit noemen we masker of bril klaren. Op de plaatjes hieronder staat een duiker met perslucht en ademautomaat. Dan is het natuurlijk veel makkelijker! Maar hoe je het masker moet klaren is hetzelfde als je alleen snorkelt.

Als je met alleen je snorkel goed je masker kunt klaren, is het met een duikuitrusting helemaal een koud kunstje!

Het werkt zo:

Je zorgt dat je rechtop in het water komt, zittend op de bodem of vrij zwevend in het water. Je hoofd is dan het hoogste punt.

Masker klarennaar boven pagina

Dan doe je eerst je hoofd achterover, zodat je schuin omhoog naar het wateroppervlak kijkt, als op het plaatje hierboven.

Dan druk je je duikbril met 1 hand boven je ogen strak aan op je gezicht. De onderrand, bij je neus, til je iets op (een paar millimeter is genoeg), maar soms is dat niet eens nodig.

Dan blaas je lucht door je neus in je duikbril. De lucht stijgt op en komt het eerst boven je ogen tegen de rand van de duikbril die je daar tegen je voorhoofd drukt. Daarna drukt de lucht het water naar beneden weg.

Masker klarenMasker klaren

En leeg is de duikbril! 

Kijk ook maar eens naar dit filmpje. De duiker laat eerst het masker vollopen en dan (na inademen door de automaat) blaast hij het masker leeg.

Als het niet lukt, dan komt dat meestal omdat je het hoofd niet ver genoeg achterover hebt, of omdat je de bril niet goed genoeg tegen je voorhoofd drukt. Vergeet ook niet voordat je begint met masker klaren eerst diep genoeg in te ademen, zodat je genoeg lucht in je masker kunt blazen om dit helemaal leeg te krijgen.

Probeer maar!

Tip: oefen dit om beurten onder water terwijl je als buddys op elkaar let. Wil je rustig zitten, draag dan je loodgordel om stabiel op de bodem te blijven zitten en niet omhoog te drijven.

Lukt dit goed? Dan kun je ook extra moeilijke oefeningen doen:

  1. Adem heel diep in en probeer je bril meer keren achter elkaar in 1 ademteug leeg te blazen. Natuurlijk terwijl je buddy op je let. Wie haalt meer keren? Jij of je buddy?
  2. Maak een hoekduik en doe onder water je volledige basisuitrusting af en leg deze op de bodem, met de loodgordel eroverheen om alles bij elkaar te houden. Je buddy houdt je natuurlijk in de gaten!
  3. Kom op adem, en maak dan opnieuw een hoekduik en doe je basis uitrusting onder water weer aan. Probeer met leeg geblazen masker en snorkel boven te komen! Ook nu let je buddy op je, dus je doet dit om beurten.

Als dit je lukt ben je echt een snorkelkanjer!! naar boven pagina

Door naar: De snorkel