Parelen
Duikkids

 

 

Baars

 

Karper

 

Silhouet

 

Onderwaterlandschap

 

 

Afdalen en opstijgen in het zwembad

Een zwembad is niet zo diep als het buitenwater. Afdalen en opstijgen is daarom niet moeilijk. Toch zijn er dingen die je al kunt oefenen en waar je op moet letten.

De eerste zwembadduik

Als je voor de eerste keer gaat oefenen met perslucht, dan is het slim om rustig te oefenen met de automaat.

Nadat je in het ondiepe de set hebt opgedaan en de automaat in je mond hebt, kun je het beste in het ondiepe op de bodem gaan zitten en rustig ademen om te wennen. Het is de eerste keer best raar om onder water te kunnen ademen!

Ben je een beetje gewend? Dan kun je, samen met je instructeur, in het ondiepe stuk een rondje gaan zwemmen. Als dat ook goed gaat, en je het niet te spannend vind, dan zwem je over de bodem naar het diepere stuk, en blijf je daar even rondzwemmen.

Opstijgen doe je door over de bodem weer rustig naar het ondiepe te gaan en daar te gaan staan.

Waar je op moet letten met perslucht!

Er is EEN ding dat je nooit mag doen, want dat is erg gevaarlijk voor je longen! En dat is:

NOOIT DIEP INADEMEN EN DAN MET JE ADEM VAST NAAR BOVEN GAAN!

Als je dat doet, dan gaat de lucht in je longen uitzetten en dan raken ze ernstig beschadigd! Daarom moet je altijd, als je omhoog gaat, rustig doorademen of heel langzaam wat lucht laten ontsnappen door je automaat of mond. Dit noemen we 'parelen'. In sommige instructiefilmpjes zie je dat de instructeur dit ook doet.

Parelen

Ook op dit plaatje; de duiker heeft de automaat uit de mond en je ziet kleine luchtbelletjes ontsnappen, hij is aan het parelen.

Afdalen in het zwembad

Als je wat meer geoefend bent, kun je in het zwembad ook de afdaling oefenen. Dit is door het ondiepe zwembad nog makkelijk: je drijft aan de oppervlakte met wat lucht in je vest. Dan geef je het teken 'afdalen', en terwijl je je buddy in de gaten houdt, blaas je je trimvest af. Door dan uit te ademen zak je naar een diepte van een paar meter. Vergeet niet te klaren onderweg! En meestal zit je dan op de bodem. Controleer je dieptemeter en je manometer, en geef elkaar het okee teken.

Afdalen

Opstijgen in het zwembad

Doordat het niet diep is, is opstijgen ook niet moeilijk. Je geeft het handsignaal 'opstijgen'. Als je goed getrimd bent, dan ga je rustig omhoog zwemmen. Doordat de lucht in het trimvest wat uitzet als je ondieper komt, gaat het laatste stukje vanzelf. Let op dat je rustig uitademt of kleine beetjes inademen en dan weer rustig uitademen tijdens je opstijging. Bij het stukje over buitenwaterduiken leer je meer over de goede snelheid van opstijgen, want je mag niet te snel gaan, en hoe je dat met je trimvest moet sturen.

Als je eenmaal op de bodem bent, moet je natuurlijk ook met elkaar kunnen 'praten'. Daarom zijn er nog extra handsignalen die je gebruikt bij het persluchtduiken, kijk maar!