Getrimd
Duikkids

 

 

Vinwippen

 

Koraalvlinder

 

Trimoefening

 

Haai

 

Koraalwand

 

Zweven

Trimmen leren in het zwembad

Trimmen bij het duiken wil zeggen dat je zorgt dat je op precies dezelfde diepte blijft zweven in het water. Dus je gaat niet zomaar stijgen of dieper wegzakken.
Goed getrimd zijn is belangrijk bij het duiken: als je te zwaar bent kom je op de bodem, en dat geeft opwaaien van zand of modder en dus troebel zicht. Als je te licht bent, wil je lichaam omhoog. Daardoor moet je met vinslagen jezelf naar beneden drukken. Dat kost kracht, maakt je snel moe, maar doordat je hard moet zwemmen kost het ook veel lucht.

En vooral voor de natuur is goed getrimd zijn belangrijk: als je doordat je te zwaar bent op koraal terecht komt, dan breekt dit af. Dus beschadig je de leefomgeving van de vissen en andere dieren, maar omdat koraal heel langzaam groeit duurt het ook lang voordat het er weer mooi uitziet. Jammer genoeg raken prachtige koraalriffen, als er veel gedoken wordt door onhandige duikers, ernstig beschadigd!

Trimoefeningen

In het zwembad kun je natuurlijk prima trimmen leren en oefenen. Kijk maar:

Vinwippen
Je trimvest maakt je eerst helemaal leeg. Dan ga je ga je op je buik op de bodem liggen, je benen iets gespreid. Je ademt uit en dan blaas je een paar kleine stootjes lucht in je trimvest. Dan inademen en kijk wat er gebeurd. Komt je bovenlichaam omhoog, en blijven je vinnen op de bodem, dan ben je aan het vinwippen. Adem je weer uit, dan zakt je bovenlichaam weer terug. Kijk maar naar het plaatje en het filmpje:

Vinwippen

De instructeur doet het in dit filmpje voor:

Hurkzit zweven
Als je goed ben uitgetrimd, kun je in een hurkzit met je vinnen vastgehouden op dezelfde diepte blijven zweven. Kijk naar een vast punt, zoals de starand langs het bad, of een bepaalde tegelrij. Trim met je trimvest, en zorg dat je een beetje omhoog gaat als je inademd en weer iets zakt als je uitademd. Dan ben je perfect getrimd!

Trimmen hurkzitTrimmen hurkzit 2

Zwevend zwemmen
Dan een lastig klusje: je zwemt recht vooruit, en tijdens het zwemmen blijf je op dezelfde diepte, bijvoorbeeld door Paginatoplangs een tegelrij van de zwembadwand te blijven zwemmen. Gaat dit goed? Dan nog iets moeilijker: controleer je met je dieptemeter of je op dezelfde diepte blijft en zwem zo op een meter boven de bodem het hele zwembad door!

Trimoefening zelfde diepte

Ook leuke manieren om trimmen te oefenen:

Meer weten

Wil je alles weten over trimmen en wat het nu eigenlijk is? Ga de diepte in naar 'trimmen leren extra!'

Op de volgende pagina leer je weer iets nieuws: hoe je je automaat terug kunt vinden Paginatop
als je die per ongeluk uit je mond hebt laten vallen!