50 bar
Duikkids

 

 

Koraalduivel

 

Egelvis

 

Koraalvlinder

 

Koraalvlinder2

 

Garnaal

 

Doktersvissen

 

Anemoon

 

Duiker met murene

 

Anemoonvissen

 

Onderwaterlandschap

 

Hondshaai

Handsignalen bij perslucht

Bij snorkelen heb je de eerste handsignalen geleerd bij 'praten met je buddy'.

Deze handsignalen gebruiken we natuurlijk ook bij persluchtduiken: okee, niet okee, omhoog/opstijgen, omlaag/afdalen en 'ik kan mijn oren niet klaren'. Als je twijfelt of je ze allemaal nog kent, is het slim om ze nog even te oefenen!
Nu is het tijd om de andere handsignalen te leren! Ze zijn in een paar groepjes onderverdeeld, kijk maar:

Er is iets mis

Als er iets niet helemaal goed gaat, gebruik je deze signalen om dat snel aan je buddy duidelijk te maken. Misschien moet je eerst zijn of haar aandacht trekken, door je buddy even aan te raken of een rukje aan een buddy-lijn te geven.

Het eerste signaal van 'er is iets mis' is natuurlijk 'ik kan niet klaren'. Deze ken je al. Nu de nieuwe:

Ik ben duizelig
Hiermee laat je weten dat je draaierig of misselijk bent, en je je daarom niet goed kunt orienteren.

Ik ben duizelig

Dit signaal maak je door met je wijsvinger en middelvinger recht naast elkaar cirkeltjes te draaien naast je hoofd.
Het best kun je dan, terwijl je als buddies elkaar vasthoudt, even wachten of de duizeligheid minder wordt en daarna samen naar boven gaan. Blijf rustig, stijg rustig met de goede stijgsnelheid op!

Ik heb kramp
Als je kramp in je kuiten of je voeten hebt doet dat heel erg zeer. Dat moet je aan je buddy laten weten, zodat hij je kan helpen de kramp eruit te halen. Je maakt met je duim en vingers een knijpbeweging naar elkaar toe:

Ik heb kramp

Ik heb geen lucht meer
Natuurlijk een heel belangrijk signaal om te kennen, en voor je buddy een teken om heel snel te reageren en zijn octopus te geven! Je maakt met je hand een beweging naar je keel en weer ervan af, dus op en neer, of voor je keel langs!Paginatop

Ik krijg geen lucht

Je hoeveelheid lucht in de fles

Als je begint met je duik is je fles natuurlijk vol, meestal staat je manometer dan op 200 bar. Tijdens het duiken adem je door je automaat je fles leeg. Dit gaat sneller als je dieper duikt, of als je hard werkt onder water (veel zwemmen met je vinnen). Of als je veel moet trimmen, want je vest blaas je ook vol met lucht uit je fles.

Daarom kijk je tijdens je duik regelmatig op je manometer en geef je de 'tussenstand' aan je buddy door:

Nog 100 bar in de fles
Je maakt het bekende 'time out' teken: de letter T met allebei je handen.

100 bar over

Nog 50 bar in de fles
Je maakt een vuist naast je hoofd. Als jij, of je buddy, nog 50 bar over hebt dan moet je de duik gaan afronden en de opstijging gaan maken.Paginatop

Nog 50 bar in de fles

Signalen voor het duiken zelf

Wil je dat je buddy naar je kijkt? Een instructeur geeft dit teken vaak! Of blijven hangen op dezelfde diepte? Daar zijn de volgende signalen voor. Elk signaal beantwoord je met 'oke', en soms door het eerste te herhalen en dan oke.
Samen met je buddy kun je ook zelf handsignalen afspreken alleen voor jullie twee of voor jullie speciale duik. Bespreek en oefen die handsignalen dan bij de buddy-check voordat je het water ingaat.

Kijk naar mij - Je wijst met je wijsvinger en je middelvinger naar je ogen.

Kijk naar mij

Je duikinstructeur doet het vaak zo: hij wijst naar jou (jullie), dan naar zijn ogen en dan naar zichzelf. Dus hij vraagt jullie om naar hem of haar te kijken, meestal als de instructeur een oefening gaat voordoen.Kijk naar mij, ik doe het voor

We blijven op deze diepte zweven - Met je arm en hand op dezelfde hoogte voor je borst zwaaien.

Gelijke diepte

Kalm aan, rustig - Met je hand rustig op en neer bewegen

Kalm aan

Direct stoppen (met waar je mee bezig bent) - Maak met je armen een kruis voor je borst

Direct stoppen

De bodem volgend omhoog - vanaf laag dichtbij je borst naar omhoog van je borst af

Met de bodem mee opstijgen

En de laatste: ik kan niet direct omhoog, ik moet een veiligheidsstop (of decompressiestop) maken - met je hand boven je hoofd heen en weer.

Veiligheidsstop

Al deze signalen leer je vanzelf, want je zult ze vaak gaan oefenen met je instructeur en je buddy. En zoals je wel snapt is het ook belangrijk om ze goed te kennen om elkaar te begrijpen en goed te kunnen helpen onder water!

Handsignalen voor de pret

Als je gaat buitenduiken met duikleiders van een duikcentrum, zoals in het buitenland, dan wijzen ze je vaak op bijzondere dingen en dieren. Vaak worden dan speciale handsignalen gebruikt om bepaalde dieren aan te duiden, zoals schildpad, zeepaardjes, octopus en anderen. Door daarna te wijzen waar het dier is gezien, weet je dan naar welk dier je moet zoeken!

Welk dier zou hier worden bedoeld?

Haai handsignaal

 

De volgende pagina gaat over trimmen leren!

Paginatop