Duiker
Duikkids

 

 

Paling

 

Pauwoog platvis

 

Onderwater

 

Mantarog

 

 

Duikuitrusting aandoen

Heb je de duikset (fles, automaat, vest) klaargemaakt voor de duik? En ook je basisuitrusting (masker, vinnen, snorkel, loodgordel) heb je klaar liggen?
Leg de duikset dan even plat neer, want nu kun je beginnen met het omkleden voor de duik!

Dit gaat, net alsof je je 's morgens aankleed, in lagen. Net als bij het opbouwen van je set, is het handig om hier een vaste volgorde in te krijgen, zodat je niets vergeet!

Eerste laag: duikpak

Duikkleding laag 1 e n2

In het zwembad is dat alleen je shorty, of als je die niet hebt misschien een T-shirt om het drukken van de banden van je vest te verminderen. Als je gaat buitenduiken, trek je natuurlijk een duikpak aan. Kijk nog eens bij duikkleding wat voor duikkleding er is en wat past bij de duik die je gaat maken. Op de plaatjes zie je een duikpak wat we in Nederland moeten gebruiken: een overall met daaroverheen een duikjack met cap.

 

Deze duiker heeft ook al zijn handschoenen en duiklaarzen aan, en ook masker en snorkel al op. Het is handiger om de handschoenen vlak voor de duik aan te doen, zodat je bij het aankleden je handen en vingers goed kunt gebruiken. Ook je masker/snorkel en vinnen doe je aan vlak voordat je te water gaat.

 

 

Laag 2: loodgordel en duikmes

Op het plaatje zie ook laag 2 al: de loodgordel en het duikmes. Deze doe je direct aan nadat je duikpak aan hebt. Bij de loodgordel is het slim erop te letten dat het lood goed tussen links en rechts is verdeeld. Als de gordel tijdens je duik om je middel gaat draaien duikt dat niet prettig!
Sommige duikers hebben liever een kleiner duikmes dat aan de banden van het trimvest vast zit!

Laag 3: de duikset

Duikkleding laag 3Nu ga je de duikset omhangen.

Dit is natuurlijk een zwaar geheel, dus buddies helpen elkaar!

Wat makkelijk werkt: je zet de set rechtop met alle banden van het vest los. Dan ga je met je rug tegen de fles aanzitten, en doet de heupband vast.
In het zwembad kun je op een bank langs het zwembad, of op een opstaande rand langs het bassin gaan zitten. Als je buitenduikt is een grote auto (stationcar of MPV) makkelijk. Dan zet je de set rechtop in achterbak van de auto en je gaat zelf op de bumper zitten om de set aan te trekken.

Als je de set om hebt ga je staan en je leunt iets voorover. Je voelt of de set goed ligt, anders moet je zorgen dat de set niet op je schouders hangt, maar op de brede heupgordel die je met klittenband op je duik vastzet.

Let ook op of de kraan niet te hoog in je nek komt, anders stoot je je hoofd bij het duiken!
Als laatste maak je de schouderbanden van je vest op maat en maakt de andere bandjes vast. Let op: als je vest helemaal volgeblazen is, moet het niet te strak zitten! Je moet goed kunnen inademen en uitademen.

Ook zorg je dat je instrumenten (console) niet los dobberen in water, dus die maak je met een uitrekbare band vast aan je vest. Natuurlijk wel zo dat het makkelijk kunt pakken en op de instrumenten kunt kijken.

Ook de oktopus maak je vast, goed in het zicht en makkelijk los te trekken als je buddy hem nodig hebt!

Laag 4: andere uitrusting

Duikkleding totaalNu kun je de andere dingen die je mee wilt nemen aan je uitrusting vastmaken.

Denk aan een duiklamp, of een camera en andere materiaal.

De meeste duikers bewaren het aantrekken van de handschoenen tot het laatst, dan kun je je handen nog goed gebruiken. De vinnen en de duikbril doe je pas op en aan vlak voordat je het water in gaat. Zorg dat je even in je duikbril hebt gespuugd en daarna uitgespoeld, dan beslaat je bril niet!
Als je klaar bent, en alles is aanwezig, zie je eruit als de duiker links! (Of is hij zijn handschoenen vergeten?)

Dan ben je nu klaar voor de buddycheck, de laatste stap voordat je echt onder water gaat!
Veel duikplezier! naar boven pagina