octopus
Duikkids

 

 

Dolfijnen

 

sepia

 

zeester

 

Doktersvis

 

Duiken met kinderen

 

Rifbaarsjes

 

Duiker met baars

 

Onderwaterlandschap

De octopus

De octopus is de extra tweede trap aan je automaat. Meestal heeft de octopus een gele waterloosknop, en ook een gele slang. Door de gele kleur valt de octopus goed op onder water, want als je hem nodig hebt, moet je hem snel kunnen vinden!

Octopus
Soms wordt de octopus ook wel 'alternatieve lucht voorziening', afgekort A.L.V. genoemd. Ofwel: een andere manier om te kunnen ademen, meestal voor je buddy als die geen eigen lucht meer heeft.

Kijk nog maar eens op op de pagina over de automaat, of op dit plaatje . Daar zie je de octopus goed:

Ademautomaat

Wanneer gebruik je de octopus?

Heel simpel: als je buddy geen lucht meer heeft! Als je buddy het handsignaal geeft dat hij geen lucht meer heeft, dan biedt je hem je octopus aan. Ken je het signaal nog? Kijk anders nog even bij handsignalen! Als je de waterloosknop van de octopus indrukt, dat kan je buddy gelijk gaan ademen als hij het erg benauwd heeft.

Handsignaal ik heb geen lucht merOctopus aanreiken

Wat natuurlijk ook kan, is dat je buddy er geschrokken is omdat hij opeens merkt dat hij geen lucht meer heeft. Dan zal je duikmaatje naar je toe zwemmen en je octopus willen pakken - dus de octopus moet op een goede makkelijk bereikbare plaats zitten, en snel los te trekken zijn. Daarom controleer je dit altijd bij de buddycheck!

Als je buddy het heel erg benauwd heeft, zou hij of zij zelfs je gewone tweede trap uit je mond willen halen. Dan geef je die gewoon, en pak je zelf je octopus. Omdat de gele slang meestal veel langer is, is het prettiger om als iedereen weer op adem gekomen is, even te wisselen zodat jij weer je eigen tweede trap hebt en je buddy de octopus.

De plaats van de octopus aan je uitrusting

Je octopus gebruik je bijna nooit, dus je wilt hem veilig hebben, maar hij moet wel makkelijk te pakken zijn. Veel duikers stoppen hem daarom in een speciale houder, zodat er geen stof of vuil in de octopus komt. Dat mag natuurlijk maar jijzelf of je buddy moet hem snel kunnen pakken. Paginatop

Meestal vormt je eigen tweede trap, je inflator en de plaasts van je octopus een driehoek. Je octopus is het makkelijkst te vinden als het mondstuk voor je borst hangt en niet lager als tussen je oksels, zoals op dit plaatje:

Vest, automaat en octopus

Hoe verder met de duik?

Het belangrijkste is dat jij en je buddy rustig blijven. Je zorgt dat elkaar vasthoud door elkaars onderarmen vast te pakken. Zo blijf je dichtbij elkaar, zodat je buddy niet te ver weg kan raken en de octopus uit zijn of haar mond kan worden getrokken en dus ook niet hard wordt getrokken aan de octopusslang die vast zit aan je eerste trap.

Onderarmsgreep lucht delen

Als iedereen weer op adem gekomen is, zorg je dat je samen een rustige opstijging maakt. Je houdt elkaar hierbij vast bij de onderarmen, je buddy blijft natuurlijk ademen uit jouw octopus en jij uit je tweede trap en dan ga je samen rustig omhoog.Paginatop

Dit is 1 van de noodopstijgingen, bekijk de volgende pagina maar!