Kramp duiken
Duikkids

 

 

Duiken met dolfijnen

 

Duiker met koraalduivel

 

Duiken met kinderen

 

Franse keizersvis

 

Duiker met vis

 

 

Je buddy met kramp helpen

Jij of je buddy kunt altijd kramp krijgen. Dan is het fijn dat je als buddies elkaar kunt helpen!
Ken je het handsignaal nog waarmee je aan je buddy laat weten dat je kramp hebt? Kijk nog maar eens:

Ik heb kramp

Wil je alle handsignalen nog eens zien? Kijk bij handsignalen snorkelen of handsignalen perslucht!

Wat is kramp?

Kramp is een spier die heel erg is samengetrokken en daarmee heel hard is geworden. Dit doet flink pijn!
Als je aan het duiken bent en je krijgt kramp is dat meestal in je kuit, in de grote spier aan de achterkant van je onderbeen. Vaak gebeurt dit bij lang en intensief flipperen. Als je spieren koud zijn krijg je eerder kramp! Ook kun je eerder kramp krijgen als je vinnen aan hebt die niet goed passen.

Kramp

Het klinkt als een simpel probleempje, maar de pijn kan zo erg zijn dat je ook niet goed meer kunt zwemmen met je vinnen. Daar moet je dus snel wat aan doen!

Wat doe je bij kramp?

De spier die verkrampt is, is door de kramp ook korter geworden. Wat je moet doen is de spier rustig aan weer oprekken. Dit ontspant de verkrampte spier en de pijn trekt weg.

Bij de kuitspier staat je voet naar beneden, door het korter worden wordt je voet naar beneden getrokken. Op het land lijkt het of je op je tenen gaat lopen.
Je kunt jezelf helpen door de punt van je vin te pakken en die omhoog, dus naar je neus, te trekken. Daarna ook je been rustig strekken in de knie, zodat je hele been recht wordt en je tenen naar je neus wijzen doordat je aan je vin trekt. Je buddy kan daar ook bij helpen door je been te ondersteunen en je voet langzaam hoog te drukken. Kijk maar naar het plaatje:

Kramp zelfhulp

En hulp aan je buddy: de duiker bij de voet duwt deze terug naar boven, de duiker met het shirt aan ondersteund het been:

Kramp buddy

Let op: als de kramp is weggetrokken, komt het soms nog wel weer terug. Zeker als je weer veel gaat vinzwemmen. Doe dus rustig aan!

Op de volgende pagina zie je hoe en wanneer je de octopus gebruikt.