Basistrim
Duikkids

 

 

Zeester

 

Rifvissen

 

Duiker met kwal

Basistrim

Een duikpak bestaat uit neopreen rubber. Dit eigenlijk een dik rubberen vel met heel veel kleine luchtbelletjes. Voel maar eens aan een duikpak, je kunt dit heel makkelijk indrukken of samenknijpen. Of snijdt een stuk oud neopreen door, dan zie je de luchtbelletjes.
De lucht in het duikpak maakt dat je blijft drijven. Je zult dus niet kunnen duiken!

Daarom neem je met een duikpak extra lood mee. Hoeveel je nodig hebt is wisselend, maar bij een duikpak dat je in Nederland gebruikt heb je al snel 6 kg of meer nodig. Duik je niet in zoet water (binnenwater) maar in zee, dan heb je vaak nog een extra kilo nodig.
Om te kunnen zien of je genoeg lood hebt, niet teveel en niet te weinig, doe je met je volledige uitrusting
een basistrim. Dan kun je de zien of je met pak en lood goed uitgetrimt bent, dus bijna blijft zweven.

Basistrim

Hoe controleer je of je een goede basistrim hebt? Kijk ook naar het plaatje hierboven.

Als je niet met je masker komt bovendrijven als je die inademt heb je teveel lood bij je, kom je niet onder water als je helemaal uitblaast, dan heb je te weinig! Het is vaak even uitpassen hoeveel lood je precies nodig hebt.
Maar als je eenmaal een goede basistrim hebt, dus precies weet hoeveel lood jij bij je duikpak nodig hebt, hoef je dit eigenlijk niet meer te doen. Wel altijd even aan het begin van de duik controleren!

Let op het verschil in basistrim als je afwisselt tussen duiken in zee en duiken in binnenwater (zoet water). Doordat het zeewater zout is, drijf je hier makkelijker en heb je meer lood nodig! Dus als je altijd in binnenwater hebt gedoken en je duikt voor het eerst in zout water, moet je je basis trim controleren (en andersom)! Kijk voor uitleg maar eens bij 'zoet en zout' (bij water - raar spul).

Trimmen

Door het duiken wordt door de waterdruk het rubberpak een beetje ingedrukt. Het wordt dan dus dunner, maar dan drijf het ook minder goed. Dus als je dieper bent, zou je eigenlijk minder lood nodig hebben. Dit kun je natuurlijk niet even opzij leggen en later weer meenemen!Druk in duikfles

Daarom moet je als je dieper komt je trimvest gebruiken om goed te kunnen blijven zweven.

Wil je meer weten? Kijk bij trimmen oefenen in het zwembad of trimmen extra. Dan zie je hoe belangrijk goed trimmen is!

Nu ben je er klaar voor!

Nu weet je wat je allemaal nodig hebt om te kunnen duiken! Nu ben klaar om te leren hoe je met de spullen moet omgaan. We beginnen met het opbouwen van de duikset.