Tweede trap
Duikkids

 

 

Doopvontschelp

 

Roggen

 

Duikkid

Je automaat kwijt - wat nu?

Het kan altijd gebeuren dat onverwachts je automaat uit je mond raakt. Bijvoorbeeld omdat je met de slang van de tweede trap blijft haken en daarmee het mondstuk uit je mond trekt. Of een onhandige buddy raakt je met een vin en stoot de tweede trap uit je mond - en soms ook je masker van je hoofd.

Daarom leer je trucjes om de tweede trap weer terug te vinden. Daar zijn twee manieren voor:

Boven je hoofd reiken

Samengevat: je zoekt met je hand de eerste trap en volgt de slang van de tweede trap naar onder tot je het mondstuk weer hebt gevonden.

Kijk maar naar het filmpje:

 

Je drukt met je linker hand de onderkant van je fles en vest wat omhoog. Dan kun je makkelijk bij de eerste trap. Meestal is de slang van de tweede trap de bovenste die aan de eerste trap vastzit. Volg met je hand de slang tot je de tweede trap weer hebt.

Je moet de tweede trap nog wel klaren, dus het water eruit blazen. Dat kan op twee manieren: de eerste is de automaat in je mond doen en hard uitademen. Dan blaas je de tweede trap net als een snorkel leeg. Als je de lucht daarvoor niet meer hebt, kun je ook de waterloosknop van de automaat indrukken vlak voor je hem in je mond stopt. Dan gaat de tweede trap blazen, en klaart hij zichzelf.

Als je bij het filmpje goed hebt opgelet, zie je dat de instructeur begint met de handsignalen waarmee hij vraagt naar hem te kijken, en ook zie je hem 'parelen' als hij de automaat uit de mond heeft.

Zwaaien met je arm

Met dit trucje zwaai je met je arm naar achter en schept zo de slang van de tweede trap op. Kijk maar weer:

 

 

Je gaat dus wat naar rechts uithangen. De tweede trap komt dan meer opzij, los van de fles, te hangen. Je gaat met je rechterarm helemaal naar achter tot je de flesvoet raakt. Dan zwaai je je arm naar voren. Als het goed is, schep je dan de slang van de tweede trap op. Dan kun je de slang met je linkerhand pakken en volgen.
Vergeet ook nu niet de automaat te klaren!

Deze trucjes zul je met je instructeur veel oefenen in het zwembad tot het vanzelf gaat. Want in het zwembad is het water mooi helder en warm. In buitenwater heb je vaak een dik duikpak aan, en is het water vaak troebeler. Dan is het minder makkelijk, maar moet het natuurlijk ook goed gaan!

Op de volgende pagina kun je zien hoe je je buddy kunt helpen als hij of zij kramp heeft.