Duiken met kinderen
Duikkids

 

 

Onderwaterlandschap

 

Doktersvis

 

Duiker met roggen

 

School dolfijnen

 

Duiker met kwal

 

Schildpad

 

Koraal

Duiken met kinderen

Duiken met kinderen is prachtig om te doen!

De verfrissende kijk van kinderen op alles wat ze leren werkt ook voor een ervaren duiker stimulerend en is hartstikke leuk. Ook mooi om te zien is hoe de kinderen groeien in hun vaardigheden bij het leren duiken.

En natuurlijk geef je aan de (je) kinderen een hobby mee waar ze lange tijd veel plezier aan beleven!

Maar het duiken met kinderen heeft wel specifieke aandachtspunten.
Het duiken met kinderen vraagt, nog meer dan anders, oog voor de buddy. Immers, de buddy is in dit geval een kind die nog verder moet leren duiken en dus ook moet leren waar de grenzen liggen.

U duikt zelf, dus u weet wat duiken is. Toch zijn er dingen die u misschien nog niet onderkend als u, als 3* duiker betrokken bij de opleiding van kinderen, of als ouder die gaat duiken met uw eigen kinderen.

Duiken in het zwembad

De veilige leeromgeving, waar vrijwel elke Nederlandse duiker zijn start maakt. Het begeleiden hier lijkt eenvoudig. Helaas kunnen ook hier nog dingen mis gaan. De kans dat iets fout gaat wordt natuurlijk kleiner naarmate de kinderen meer ervaring krijgen. Duikles kinderen

Bij de eerste kennismaking en de eerste fase van het duiken leren blijft het belangrijk om voor ogen te houden dat voor de kinderen letterlijk alles nieuw is - de apparatuur, alleen al het feit dat je kunt ademen onder water, het zweven, de druk enzovoort. Dit kan ertoe leiden dat de kinderen totaal onverwacht anders op dingen reageren. We moeten als ervaren duiker met kinderen dus altijd extra alert blijven! Ook de lichaamstaal van je pupil kan veel vertellen: onbezonnenheid? Angst? Twijfel?

Denk hierbij aan uitademen/doorademen bij opstijgen. Juist omdat de impact als het fout gaat zo groot is, moet hier altijd op gewezen worden, net als op parelen. Eigenlijk kun je dit al 'inbouwen' bij het maken van een opstijging na een hoekduik bij snorkelen.

Achtergrondkennis

Duikdiepte en drukKinderen zijn heel geinteresseerd in veel dingen die juist ook met duiken te maken hebben. Maar de uitleg moet passen bij het niveau dat het kind heeft. Daarom is het lastiger werken met grote verschillen in leeftijd samen in een groep.
Veel dingen uit de duiktheorie blijven beter hangen als hier 'experimenten' mee kunnen worden gedaan. Wees creatief en laat de duikkids het maar ondervinden!

Hier probeert ook deze site bij te stimuleren, met name in de stukjes 'duiken en je lijf' en 'water - raar spul'.Paginatop

Veel kennis moet 'inslijten' door het telkens herhalen, zoals opbouwen en afbouwen van de apparatuur en buddy-check. Belangrijk is dan dat dit telkens op dezelfde manier gebeurd, zodat de informatie eenduidig en gelijk is. Dan wordt het snel een ritueel.

Duiken in buitenwater

Veiligheid staat zoals altijd voorop. Bedenk hierbij dat bij het maken van afspraken kinderen soms terughoudend Duiken met kinderenzullen zijn om aan te geven dat ze dingen niet durven (of niet willen). Of andersom: zich stoerder voordoen dan ze zijn!
De volwassen buddy zal hier dus zijn voelsprieten moeten uitsteken!

Houdt zeker ook rekening met de fysieke beperkingen bij het duiken met kinderen. Bijvoorbeeld een dijk op- en afklimmen in Zeeland met 'volle bepakking' is voor een volwassene al een hele toer, maar voor een kind van 12 natuurlijk loodzwaar. Dan gaan de kids al uitgeput het water in! Ook golfslag bijvoorbeeld is voor een volwassene makkelijker te trotseren als voor kinderen. Dit kan er ook toe leiden dat de duikkids minder gemotiveerd raken en dus het duiken vaarwel gaan zeggen.

Duikvakantie

Prachtig natuurlijk! Maar houdt bij de keuze van de bestemming en bij de vakantie zelf wel een aantal dingen in de gaten. Duiken alleen, zoals bij een live aboard, is voor kinderen teveel gevraagd, net als meer duiken op een dag.Snorkelen kidsVoor veel kinderen wordt dat al snel veel teveel van het goede, maar zeker ook uit oogpunt van veiligheid is dit niet wenselijk. Immers, alle duiktabellen zijn gebaseerd op volwassenen! De impact van herhalingsduiken en het risico op (deco) problemen is op basis van deze tabellen (en dus ook duikcomputers) niet in te schatten bij kinderen.

Bekijk ook vooraf mogelijke duikplekken en mogelijkheden om makkelijk het water in en uit te gaan, bijvoorbeeld in een duikgids. Beschutte baaien zijn hierbij ideaal, zoals bijvoorbeeld in het Caribisch gebied. Zo'n baai is vaak ook leuk om te snorkelen en heeft een strandje om te zonnen en te spelen, dus voor elk wat wils - ook voor de niet duikers.

De mooiste duikstekken moeten ook niet te diep liggen vanwege de beperkingen van diepte bij kinderen. Dus een mooi rif met een drop-off op 15 meter, of een steile koraalwand zijn niet geschikt. Orienteer dus voor het boeken al op de duiksteks die mogelijk maar vooral ook veilig zijn!
Meer nog als met een volwassen buddy zul je je als volwassen duiker moet richten op de grenzen van je duikkid buddy. Dus met een volwassen duikmaat kun je prima op avontuur, bijvoorbeeld naar dat diep liggende wrak. Maar als je met je kinderen gaat duiken, maak je dus duiken die voor een ervaren volwassen duiker misschien niet zo uitdagend zijn als je gewend bent. Maar dan zit het plezier in het samen met je kinderen mooie duiken maken!

Als het hele gezin op vakantie gaat, is ook een goede keuze van de bestemming van belang. Dus.. als de (duik)vakantie voor iedereen, ook de mindere waterratten, een succes moet worden, dan is het slim hier met het hele gezin goed over na te denken en een weloverwogen besluit te nemen!

Duiken met kinderen is in feite solo duiken

Hoe goed je duikkid buddy ook is opgeleid, als het mis gaat is de kans zeer klein dat hij of zij je accuraat kan helpen. Je kunt het duiken met een duikkid als buddy dus in feite opvatten als een soloduik: je bent zelf volledig verantwoordelijk voor alles wat er gebeurd en dus ook volledig verantwoordelijk voor je eigen veiligheid.

Maar bedenk daarbij wel dat, als het fout gaat, bij een solo duik maar 1 volwassen slachtoffer valt. Bij de combinatie kind/volwassene zullen er waarschijnlijk twee slachtoffers zijn. En ook al gaat het maar een beetje mis - een bijna ongeval zal voor kind of jongere al meer dan genoeg impact hebben.

Duikmateriaal

Waarschijnlijk een open deur, maar het is zinvol om juist op vakantie het eigen materiaal te gebruiken. Op verre resorts zal lang niet altijd een automaat met kortere slangen beschikbaar zijn, of een trimvest maat XXS.Paginatop

Bij vakanties is het zinvol om (eventueel in overleg met de duikclub om materiaal te lenen) ten minste de eigen automaat en trimvest, naast eigen basisuitrusting, mee te nemen! Dit vergroot ook het vertrouwen van de kinderen, ze duiken immers met het materiaal waarmee ze vertrouwd zijn en dat ze goed kennen. Dit draagt daarmee ook bij aan de veiligheid!

Dus, als we er goed mee om gaan is...

Duiken met kinderen: PRACHTIG !

Onderwaterlandschap