Header Indische Oceaan
Duikkids

 

 

Walvishaai

 

Frog fish

 

Walvis Madagascar

 

Duiker met walvishaai

 

Mantarog

 

Duiken Indische Oceaan

 

Zeilvis

 

Haai met loodsvissen

 

Black spotted sweet lips

 

Atol

 

Snorkelen

 

Manta

Indische Oceaan

Zoals je op het kaartje kunt zien, is de Indische Oceaan heel uitgestekt. Van de oostkust van Afrika tot de westkust van Australie, en in het noorden het Aziatisch continent, en aan de zuidzijde Antarctica.

Vooral in het tropisch deel van de Indische oceaan, rond de evenaar, vindt je schitterende duikstekken. Een paar van de meest bekende eilanden en landen worden hier genoemd, maar er zijn er nog veel meer. En eigenlijk bij alle grotere en kleinere eilanden kun je mooi duiken!

Kaart Indische Oceaan
Veel duikplaatsen liggen op minder makkelijk bereikbare gebieden. Vliegen erheen gaat vaak met meerdere overstappen, en vaak moet je het laatste stuk ook doen met bootjes. Maar als je er eenmaal bent, kun je je duikhart helemaal ophalen!

Madagascar

Madagascar is een relatief groot eiland aan de oostkust van Afrika. Hier vindt je mooie duikstekken, vaak ook op de omliggende eilanden en eilandjes. Veel is dus wel bootduiken. Hier kun je ook walvissen tegenkomen. Archipel MadagascarEen enorme haaiesoort die je kunt zien in de Indische Oceaan en dus ook hier ook voorkomt is de walvishaai. Deze is absoluut niet gevaarlijk, hij eet heel kleine plantjes en diertjes (plankton). Je herkent hem aan zijn stompe snuit, een enorme mond om het water met plankton binnen te krijgen en zijn donkergrijze huid met witte, in rijen liggende witte stippen. Kijk maar eens links naar het plaatje van een walvishaai met duiker, dan zie je hoe enorm groot ze kunnen zijn!

Het landschap van Madagaskar is nog erg ongerept, het grote toerisme moet nog een beetje op gang komen. Ook de eilanden in de omgeving hebben vaak schitterende stranden en rotskusten.

Doordat Madagascar een eiland is, hebben zich hier ook diersoorten op het land ontwikkeld die je elders niet ziet. Ook kun je rond Madagascar walvissen tegen komen. Een heel bijzondere bestemming dus!

Seychellen

Strand SeychellenDe Seychellen liggen ten noorden van Madagascar. Het zijn een groot aantal kleinere eilanden, atollen. Een atol is een ringvormig eiland, of een aantal eilandjes in een cirkel, welke zijn ontstaan uit en bestaan uit koraal. Dus uitstekende duikstekken!

Atol SeychellenOp de Seychellen is toerisme en duiken hierdoor heel belangrijk. Je vindt hier schitterende stranden!

Om de natuur te beschermen en het duiken ook voor de toekomst dus mooi te houden zijn veel duikgebieden bij de Seychellen dan ook beschermd natuurgebied.

De vissen en andere dieren die hier tegen kunt komen, zijn natuurlijk gelijk aan de soorten bij Madagascar en de rest van de Indische Oceaan. Kijk maar eens links, in het rijtje foto's onder het menu zie je een bijzondere frog fish ('kikkervis') die door zijn camouflagetechniek bijna niet opvalt. Hij lijkt gewoon een steen tussen het koraal.

Malediven

De Malediven liggen meer naar het oosten als de eerdere eilanden. Het is een 'land', maar Resorthet bestaat uit een enorm aantal eilandjes verdeeld over meerdere atollen (1190 eilanden en eilandjes, op 26 atollen), waarvan de grootste maar 5 vierkante kilometer groot is.

Je raadt het al, prima duiken hier! Het is alleen een gebied dat door de verschillende locaties lastig bereikbaar is. Op een aantal eilanden zijn resorts gevestigd, maar deze zijn voor het laatste stukje van de reis alleen per boot bereikbaar. En, hoewel voor duiken een absolute topper, behalve zonnen op het strand is er natuurlijk weinig anders te doen als duiken en snorkelen.

MantarogWaar je ook rekening mee moet houden zijn forse stromingen. Tussen de verschillende atollen en eilanden kan de stroming heel sterk zijn. Wel kun je bijzondere dieren vinden.

De Malediven zijn vooral ook bekend doordat je hier op bepaalde plaatsen mantaroggen kunt zien. Manta's zijn enorme roggen, met een spanwijdte tot wel 6 meter. Ze worden dan ook wel de vliegende tapijten van de zee genoemd. Ze eten plankton dus ze zijn voor ons absoluut niet gevaarlijk.

Heel imposant om die over je heen te zien zweven!

Ook andere bizarre vissoorten kun je hier, en in de Indische Oceaan algemeen zien, zoals de zeilvis. Die herken je door zijn enorme rugvin.
PaginatopMaar op het koraal vindt je ook talloze zeepaardjes, naaktslakken met bijzondere kleuren, zee anemonen met de anemoonvisjes, noem het maar op! Ook haaien kun je in de Indische Oceaan soms bewonderen (wees wel voorzichtig...).

Mauritius

Mauritius bestaat uit het 'hoofdeiland' Mauritius zelf, met nog een aantal kleinere eilanden. Kust MauritiusHet is nog niet zo heel bekend als duikbestemming, maar heeft ook verschillende schitterende duikstekken.

Aan de oostkust is het water meestal wat koeler, maar hier is het mooier duiken.

Vis bij MauritiusMaar misschien meer als bij andere eilanden in dit gebied zul je goed de duiklocaties moeten gaan uitkiezen op wat je wilt zien. Let ook hier op de stroming, en door het wat koelere water, op goede duikkleding!

Het ligt, zoals je op het kaartje kunt zien, ten oosten van Madagascar. Het hoort dan ook eigenlijk bij het Afrikaans continent.

Van de geschiedenis is het nog leuk te noemen dat dit eiland in de gouden eeuw door Nederlands is ontdekt, en nog steeds een zekere band met Nederland heeft.

Thailand en Indonesie

De meeste bezoekers aan deze landen komen niet speciaal voor het duiken. StrandThailand is vooral bekend om zijn stranden. Indonesie heeft vanuit het (koloniale) verleden veel banden met Nederland. Indonesie heeft ook als cultuurland heel veel te bieden, vooral Bali is hierom bekend.

Zoals je op het kaartje kunt zien heeft Thailand ook een uitgebreide kuststrook. Op veel plaatsen kun je dan ook prima vertrekken om gaan (boot)duiken, en zo een strandvacantie combineren met onderwater safari's.

Vanaf de eilanden van Indonesie, zoals Java en Bali, kan ook naast cultuur gaan zien en van het strand genieten worden gedoken. Je zult als je dit wilt doen, wel de plaatsen die je wilt bezoeken om te duiken eerst goed moeten hebben bepaald en je reis hierop af moeten stemmen!

Tot slot...

Op elk van deze eilanden is het genieten! Van zon, van strand, vooral van duiken!

Onderwaterlandschap Malediven

Maar soms is het ook heerlijk genieten van andere dingen....Paginatop

Lekkerbekken

De volgende pagina laat je Australie zien, waarbij het vooral gaat om het Great Barrier Reef!