Duikles
Duikkids

 

 

Doktersvissen

 

Zeepaardje

 

Wimpelvissen

 

Zeehond

Leren duiken

Je hebt op de site van Duikkids al veel kunnen zien over duiken en snorkelen.

Maar met alleen deze site kun je geen duiken leren. Duiken leer je alleen door het veel te oefenen!
En dat is niet erg, want duiken en snorkelen is natuurlijk hartstikke leuk. Duikles

Om alle belangrijke dingen goed aangeleerd te krijgen heb je een instructeur nodig, die je alle fijne kneepjes uitlegt en laat zien. En die je natuurlijk ook op weg helpt als het niet zo snel lukt.
Omdat je altijd samen met een buddy duikt, is leren duiken extra leuk in groep met kinderen die net zulke duikfans zijn als jij. En ook ongeveer zo oud zijn als jij - als kind wil je natuurlijk niet bij de oudjes in de baan meetrainen, en de oudjes vinden duikkids door hun enthousiasme vaak erg druk.

Dus waar kun je heen?

De instructeur of instructrice

Je zult dus moeten uitzoeken wat voor jou een leuke plek is om te leren duiken. Heel belangrijk daarbij is de instructeur of instructrice. Kijk of je een een plek kunt vinden met een instructeur of instructrice bij wie je een goed gevoel hebt - het moet leuk zijn, maar je moet je ook bij je instructeur vertrouwd voelen!

Duikles

Ook belangrijk is om na te gaan of de instructeur een speciale opleiding heeft gehad om kinderen het duiken aan te leren. Dingen uitleggen totdat je het snapt gaat bij kinderen anders als bij volwassenen! Een instructeur speciaal voor duikkids weet dit, en heeft geleerd hoe je kinderen het leukst en best duikdingen aanleert.

Snorkelen bij een zwembad

SnorkeldiplomaAls je eerst wilt leren snorkelen, hoef je nog nog niet speciaal naar een duikclub of een duikschool.
Veel zwembaden hebben ook snorkellessen, waar je het snorkelen alvast kunt leren. Dit is ook handig als in je stad geen duikvereniging of duikclub zit om zo toch al met snorkelen te kunnen beginnen, of als je nog een beetje twijfelt of onderwatersport echt iets voor je is. Vaak kun je ook snorkeldiploma's halen!

Maar voor echt duiken leren kun je bij een zwembad niet terecht.

 

Duikvereniging of Duikschool?

Als je wilt leren duiken kun je kiezen voor een duikvereniging of een duikschool.

NOB logo Nelos logo Nelos site NOB website Een duikvereniging is in Nederland meestal aangesloten bij de NOB, de Nederlandse Onderwatersport Bond. In Belgie kennen we Nelos.

Om hier duiken te leren wordt je lid van een duikclub, meestal per jaar. De vereniging verzorgt de opleiding, en organiseert vaak ook andere leuke dingen.

Een duikschool geeft vooral duikcursussen, dus in korte tijd leer je in een groepje duiken. Daarna zul je zelf verder moeten, soms met een volgende cursus, of met een buddy zelf gaan duiken. Vooral op vakantie leren veel mensen duiken bij een duikschool bij de vakantiebestemming - meestal in helder tropisch water. Later duiken in Nederland of Belgie is dan toch anders.
Duikscholen zijn vaak aangesloten bij (commerciele) organisaties die zorgen voor het lesmateriaal. Hiervan zijn er verschillende, waarvan sommige ook met duikcursussen voor duikkids.

Wil je meer weten?

Kijk dan bij NOB verenigingen, daar wordt verteld welk programma hier wordt gebruikt en wat je allemaal leert, of bij duikscholen, waar meer wordt verteld over de duikcursussen van diverse organisaties. Top