Octo en Poezzz
Duikkids

 

 

Octo

 

Poezzz

 

Duikkid

 

Duikkids

Duiken leren bij een vereniging

Als je duiken wilt leren kun je prima terecht bij een duikvereniging waar je lid van kunt worden. In Nederland zijn veel duikvereningen aangesloten bij de NOB, de Nederlandse Onderwatersport Bond.

Natuurlijk zoek je wel een NOB duikclub die ook aan duiken met kinderen doet! De NOB heeft een programma speciaal voor kinderen, dit programma heet ScubaDoe. Daar maak je kennis met Octo en Poezzz, die je duikmaatjes zijn bij het leren duiken.

Scubadoe logo Site Scubadoe Octo en Poezz

Bij de duikclub kun je duikbrevetten halen. De stappen die je met Octo en Poezzz maakt zijn het Adembrevet, het Bellenbrevet, het Trimbrevet en tenslotte het Scuba Doe brevet. Set omhangen

Met het Scuba Doe brevet ben je al zover dat je een heleboel dingen die een 1 ster duiker moet kennen al weet!
Zwemmen met computer

Van 12 tot 14 jaar kent de NOB ook het '1 ster junior brevet'. Hiermee kun je duiken tot 10 meter maken onder begeleiding van een goed opgeleide volwassen duiker. Dit is een tussenstapje tot de duikbrevetten voor volwassenen.

Het leuke van duiken leren bij een duikvereniging is dat je vaak ook de kans krijgt specialisaties te doen, net als volwassen duikers. Natuurlijk wel op je eigen niveau, dus in het zwembad. Maar dit maakt duiken leren extra leuk!

Ook worden door duikverenigingen met een jeugdopleiding vaak uitstapjes gemaakt, zoals bij 'duiken op het droge'. Gezellig met alle duikkids op stap, leuk maar ook goed om meer te weten te komen over duiken of het leven onder water.

Als je meer wilt weten, kijk dan op de site van Scuba Doe of de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). Daar kun je ook duikclubs in je omgeving zoeken die jeugdduiken aanbieden.

De opleidingen van de NOB zijn van een hoog niveau. Dit geldt voor alle opleidingen, het jeugdduiken maar ook voor de sterbrevetten volwassenen. De cursusboeken hebben ook mooie en duidelijke afbeeldingen. Een aantal afbeeldingen op de site van Duikkids komen dan ook uit de NOB opleidingen voor de sterbrevetten voor volwassenen.

Na de jeugdopleiding

De NOB verenigingen leiden op met duikbrevetten met een ster. Als je 14 jaar bent, kun je starten met de opleiding tot 1* duiker. Als je alle Scuba Doe brevetten hebt, dan heb je al zoveel geleerd dat je bij de opleiding voor 1* niet alles meer hoeft te leren (je hebt 'vrijstellingen' voor sommige dingen).Naar bovenkant pagina
Ben je al heel jong duiken gaan leren, dan kun je als je 12 jaar bent, je junior 1* brevet halen. Dit juniorbrevet is bijna gelijk aan het echte 1* duikbrevet voor 14 jaar en ouder, maar je mag hierbij niet dieper als 10 meter.
Na je een ster brevet kun je verder met twee ster of diverse specialisaties. Als je wilt kun je door te klikken het overzicht van alle NOB opleidingen en specialisaties bekijken (als downlaod afbeelding).

Jongeren

Enkele verenigingen hebben ook een speciale groep voor jongeren tussen 14 en 18 jaar. Voor het behalen van de sterbrevetten wordt je vanaf 14 gezien als 'volwassen', dat ben je natuurlijk nog niet. Het is dan toch fijner om in een groep leeftijdsgenoten samen op te trekken in de duikopleiding. Hoeven de 'oudjes' ook niet te letten op de 'pubers', en kan iedereen in een eigen groep trainen. Bij de buitenduiken is het overigens wel slim om ook met volwassen duikers te oefenen en duiken te maken!

Belgie

De duikbond in Belgie is de Nelos. Ook Nelos heeft opleidingen voor kinderen, die via duikverenigingen worden aangeboden.

Nelos logo Nelos site Duikkid

De Nelos kent duikbrevetten met dolfijnen: je wordt eerst bronzen dolfijn, dan zilveren en tenslotte wordt je gouden dolfijn. Ook kun je specialisaties halen: hulpverlener, fotograaf en bioloog!

Meer weten? Klik op Nelos en op Jeugdduiken voor meer informatie.Naar bovenkant pagina

Is een vereniging het toch niet voor jou? Of ben je op vakantie en wilt daar duiken leren? Kijk dan bij duikscholen!